Weer in Wenen & de beste reistijd

weer wenen

Als je naar Oostenrijkse hoofdstad wilt, dan is waarschijnlijk een van de eerste die je checkt wat het weer in Wenen is.

Weer in Wenen maandoverzicht

Hieronder zie je de gemiddelde temperatuur en neerslagverwachtingen in Wenen per maand. Let op: dit zijn gemiddelden. Net zoals bij ons is het weer niet altijd voorspelbaar. En zijn er ook uitschieters. In juli is de gemiddelde temperatuur in Wenen bijvoorbeeld 26°C, maar dat betekent niet dat er ook genoeg dagen zijn waar er temperaturen van rond de 30°C gemeten worden. De tabel geeft een goed beeld van het weer, maar zoals gezegd: het weer blijft onvoorspelbaar.

MaandGemiddelde temperatuurNeerslag in mmDagen met neerslag
Januari3°C6.55.3
Februari5°C6.96
Maart10°C8.58.1
April16°C7.26.3
Mei21°C168.3
Juni24°C16.19.3
Juli26°C18.48.2
Augustus26°C15.88.5
September21°C12.86.9
Oktober15°C7.66.0
November8°C5.87.5
December3°C6.77.6

Beste reistijd Wenen

Wenen is een stad die je het hele jaar door kunt bezoeken. En ook in de maanden dat het er minder mooi weer is, zijn er nog steeds genoeg leuke dingen te doen. Wat dacht je van de kerstmarkten in de winter? Maar uiteraard zijn er toch een aantal periodes waarin naar deze stad reizen net iets leuker is. Bekijk hieronder een overzicht van de beste reistijd voor Wenen:

April & mei

Zo vanaf halverwege april begint het weer in Wenen steeds mooier te worden. Het is lente en de natuur begint tot bloei te komen. De maanden april en mei zijn daarom een hele goede tijd om naar Wenen af te reizen. Het weer is niet op zijn warmst, maar je zult er zeker de zon zien. En er zijn nog niet veel toeristen. Een heel groot voordeel van deze periode.

Juni, juli & augustus

Dit zijn de warmste maanden in Wenen. En daarmee zijn het ook gelijk de populairste en meest drukke maanden in de stad. Wenen is nu op zijn levendigst en de temperatuur kan behoorlijk oplopen. Zeker in juli en augustus is de kans op temperaturen rond de 30 graden aanwezig. In deze tijd is er ook behoorlijk wat onweer in de stad. Maar meestal is dit in de avond of de nacht en is het overdag dus gewoon heerlijk zomerweer.

September

September is ook een zeer goede maand om naar Wenen te gaan. Zeker aan het begin van de maand is het nog heerlijk zomerweer, maar neemt het aantal toeristen in de stad drastisch af. Je hebt de stad dus veel meer voor jezelf dan tijdens de drukke zomermaanden. Ook heb je in september in Wenen minder kans op regen dan in de maanden ervoor.

weer in wenen

December

December is qua temperaturen en weer natuurlijk niet de beste maand om naar Wenen te gaan. Lekker in het zonnetje op een terras zitten is er niet bij. Maar… het is toch zeker de moeite waard om in deze maand naar de stad af te reizen. Overal hangt kerstverlichting en dat geeft de stad een unieke, warme sfeer. Bovendien zijn de kerstmarkten er en kun je dus volop kerstinkopen doen en (lokale) lekkernijen eten. Kortom, als je de kans hebt om in deze maand te gaan: doen!

Toevoeging: Hierboven vind je de beste reistijden voor Wenen, maar nogmaals: ook in de andere maanden is het goed vertoeven in de stad. Op een mooie dag in oktober geniet je volop van de zon en zie je ook de prachtige kleuren van de herfst in de stad.

Mijn persoonlijke voorkeur

Overigens is mijn persoonlijke voorkeur om naar Wenen te reizen: eind april, de hele maand mei, begin juni en september. Dan is het relatief rustig en is het – over het algemeen – aangenaam weer, Niet te warm, maar wel zonnig. En in december is het weer natuurlijk niet op zijn mooist, maar heerst er ook een bijzondere kerstsfeer in de stad. Bovendien zijn er dan natuurlijk ook kerstmarkten. Dus dit is ook een aanrader.

Klimaat Wenen

Nu je weer wat het weer in Wenen is, wil je vast ook weten welk klimaat er heerst. De Oostenrijkse hoofdstad heeft een gematigd landklimaat, ook wel een continentaal klimaat genoemd. Dit houdt in dat de winter vaak koud is en lang duurt. Er valt vaak sneeuw en een aantal dagen in het jaar kan het zeer streng vriezen. De zomers in Wenen zijn mild, maar het kan er ook erg warm worden. In de zomer zijn er vaak onweersbuien in de stad en juli is zelfs de natste maand van het jaar. Gemiddeld is er 88 dagen per jaar neerslag in de stad. Uiteraard gaat het om sommige dagen ook om zeer weinig neerslag, of neerslag in de nacht waar je dus overdag niets van merkt.

Veelgestelde vragen over het weer in Wenen

Wat is de koudste maand in Wenen?

Januari is de koudste maand in Wenen. Met gemiddeld slechts zo’n 2 zonuren per dag is het een grijze maand. De temperaturen liggen deze maand zo tussen de -4ºC en de 2ºC. Met een gemiddelde temperatuur van 3 graden. Bekijk een overzicht van weer in Wenen per maand.

Wat is de warmste maand in Wenen?

Juli en augustus zijn de warmste maanden in Wenen. Beiden hebben ze een gemiddelde temperatuur van 26 graden. Met uitschieters naar boven en natuurlijk ook met minder warme dagen. Bekijk het overzicht met de gemiddelde temperaturen per maand hier.

Wat is de meest regenachtige maand in Wenen?

De natste maand in Wenen is Juli. Met een gemiddelde van 18.4mm aan regen. Dit is tegelijkertijd ook de warmste maand van het jaar. De neerslag in deze maand wordt dan ook voornamelijk veroorzaakt door hevige onweersbuien.

Lees ook

No Comments

    Leave a Reply