Handige info

Wat te doen in Wenen? 11x de allerleukste activiteiten

wat te doen in wenen

Wenen is niet alleen een prachtige stad om te zien, maar er valt ook heel veel te beleven. Als je van plan bent om er binnenkort naartoe te gaan vraag je je dus vast af: ‘Wat te doen in Wenen?’. Op deze pagina zet ik de beste suggesties voor je op een rij. Kies degene uit die jou het meeste aanspreken en stel zelf een leuk programma samen.

Beklim de Stephansdom

wat te doen in wenen

Het is een goed idee om de indrukwekkende Stephansdom van binnen te bekijken, maar het is nóg een beter idee om deze kathedraal te beklimmen. Loop 334 traptreden naar boven en bewonder het spectaculaire uitzicht vanaf de top. Voor de mensen die slecht ter been zijn is er ook een kleine lift beschikbaar. Het uitzicht vanaf dit icoon van Wenen is zeer de moeite waard en bovendien biedt het je eens een compleet ander perspectief van de stad dan vanaf de straat.

Geniet van een concert in de Staatsopera

Wenen staat bekend om zijn klassieke muziek. Het is dan ook geen wonder dat een bezoek aan de Weense Staatsopera hoog op vele ‘wat te doen in Wenen-lijstjes’ prijkt. Je kunt er een rondleiding krijgen, of gewoon simpelweg in de hal het gebouw bewonderen. Maar het allerleukste is natuurlijk om er een voorstelling mee te maken. Dat is echt een unieke ervaring en hoeft helemaal niet duur te zijn. Sterker nog, voor de prijs van een drankje kun je al een avondvoorstelling meemaken. Je moet dan wel staan, maar voor het luttele bedrag van zo’n 3 euro mag je daarover niet klagen. Uiteraard kun je ook tickets voor zitplaatsen aanschaffen, maar ben je dan wel duurder uit.

Op deze pagina vind je suggesties over welke activiteiten je kunt doen in Wenen. Ben je op zoek naar een lijstje met de hoogtepunten van de stad? Lees dan het artikel: ‘bezienswaardigheden Wenen‘.

Bekijk dansende paarden in de beroemde rijschool

Zelfs als je niets met paarden hebt is het bezoeken van de Spaanse rijschool toch een bijzondere activiteit. In deze rijschool, die ooit in het bezit was van de Weense keizerlijke familie, worden de beroemde Lippizaner paarden getraind. Een uitvoering van deze dressuurpaarden is iets dat je niet snel zult vergeten. Bovendien zijn het niet alleen de paarden die een indruk op je zullen achterlaten. Ook het barokke interieur van de rijschool is om over naar huis te schrijven.

Eet sachertorte bij Demel Café én bij Hotel Sacher

sachertorte wenen

Waar anders kun je beter Oostenrijkse sachertorte eten dan in Wenen zelf? Sachertorte is een chocoladetaart gevuld met abrikozenconfituur, overgoten met extra chocoladeglazuur. Dit recept komt oorspronkelijk uit Wenen en dit is dan ook de uitgelezen kans om een punt van deze overheerlijke taart te proeven. Er was een heus juridisch gevecht gaande tussen Demel Café en Hotel Sacher over wie de rechten op dit receptuur heeft. Uiteindelijk won Hotel Sacher de strijd. Maar als je van zoetigheid houdt dan raad ik je aan om op beide plekken een taartje te gaan eten. Dan kun je zelf besluiten wat jouw persoonlijke favoriet is.

Ontspan tijdens een rondvaart over de Donau

Wenen is prachtig gelegen aan de beroemde rivier de Donau. En wat is er nou fijner dan na een lange dag sightseeing aan boord van een rondvaartboot te stappen en langs de oevers van Wenen te varen? Terwijl je benen de nodige ontspanning krijgen, kun je genieten van de aanblik van Wenen vanaf het water. En dankzij de audiogids aan boord, leer je ondertussen de stad en zijn historie beter kennen.

Drink een kop koffie op 160 meter hoogte

Bekijk Wenen van boven vanaf het mooiste uitzichtpunt van de stad: de Donautoren. Met zijn …. meter hoogte is het ook gelijk het hoogste bouwwerk van de Oostenrijkse hoofdstad. En het leuke is dat er zich een restaurant in bevindt. En zeg nou zelf, hoe vaak drink je een kop koffie of eet je een gebakje op een hoogte van 160 meter? Dat terwijl je ondertussen ook nog kunt genieten van het prachtige uitzicht over de stad. Je kunt er overigens ook dineren als je je geliefde wilt verrassen met een bijzonder etentje.

Wandel rond op de Ringstrasse

De Ringstrasse is misschien wel de meest bekende boulevard van Wenen. Deze ruim 6.5 kilometer lange boulevard omsluit het historische centrum van Wenen. En hij staat bekend om de vele imposante, historische gebouwen die er omheen liggen. Dat is dan ook de reden dat de Ringstrasse een plekje op de Unesco Werelderfgoedlijst heeft weten te bemachtigen. Aan de Boulevard liggen onder andere: de Weense Staatsopera, het Museum van de Schone Kunsten, het Burgtheater, het paleis van justitie en het gemeentehuis van Wenen.

Maak een uitstapje naar Bratislava

Wist je dat Wenen op nog geen 80 kilometer van Bratislava ligt. Dat is minder dan de afstand tussen Utrecht en Nijmegen. Als je slechts een paar dagen in de stad bent is het bezoeken van Bratislava misschien niet de meest logische keuze, omdat er heel veel te zien is in Wenen. Maar als je meer tijd hebt om te besteden is het zeker het overwegen waard om ook een dagje in de Slowaakse hoofdstad door te brengen. Een unieke manier om van de ene naar de stad te reizen is in 65 minuten met een boot over de Donau (kijk hier voor meer informatie en het boeken van de trip).

Ga picknicken of naar het strand op het Donau eiland

In het midden van de Donau ligt een eiland: Donauinsel, oftewel Donau eiland. Een kunstmatig eiland van 20 kilometer lang. Het is een eiland waar locals en toeristen samenkomen. Je kunt er wandelen, joggen en fietsen. En… er is zelfs een 250 meter lang strand! Heerlijk als het heel warm is in de stad en op zoek bent naar verkoeling. Wil je een middag lekker bijkomen? Neem wat lekkers mee en strijk neer op een bankje of op het gras op het eiland.

Bewonder kunst in het prachtige slot Belvedere

slot belvedere

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen als ze naar Wenen op vakantie gaan. En op deze pagina met tips voor ‘wat te doen in Wenen’ zou ik met gemak een hele lijst van musea op kunnen noemen. Maar over de beste musea heb ik een ander stuk geschreven. Daarom wat mij betreft de beste keuze op deze pagina: de kunstcollectie in museum Belvedere. Hier hangt het beroemde schilderij ‘De Kus’ van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimmt, maar je vindt er ook werk van andere Oostenrijkse kunstenaars en van Franse impressionisten. En alsof de werken aan de muur nog niet al mooi genoeg zijn, zijn de ruimtes waarin de kunstwerken hangen – het interieur van dit barokke paleis – ook prachtig. Je kijkt hier dus werkelijk overal je ogen uit.

Breng een bezoekje aan Café Central

Dit café in het centrum van Wenen is een echt traditioneel Weens koffiehuis, stammend uit het einde van de 19e eeuw. In vroegere tijden was dit dé plek voor intellectuelen om koffie te drinken en samen te debatteren over politiek en cultuur. Onder andere namen als Sigmund Freud, Peter Altenberg en Trotsky kwamen hier samen. Maar men zegt dat ook Adolf Hitler hier weleens kwam. Hoe dan ook, het is een plek die historie wasemt. Bekijk de website van café Central voor het adres, openingstijden en prijzen.

Tip!

Afhankelijk van hoeveel je van plan bent om in Wenen te gaan zien en doen, zou je kunnen overwegen om te investeren in een van de volgende voordeelkaarten:

  • Vienna pas. Reis onbeperkt met de Hop on Hop off bus en krijg gratis toegang tot 70 bezienswaardigheden. Als je naar 4 of meer bezienswaardigheden gaat levert de Vienna Pass je al geld op! Meer info >>.
  • Vienna City Card. Dit is een voordeelkaart waarmee je gratis met het Openbaar Vervoer kunt reizen. En je krijgt korting op meer dan 210 plekken. Zoals: musea, bezienswaardigheden, theaters, winkels en restaurants. Meer info >>

Als je via mijn site een van bovenstaande kaarten koopt krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Maar het kost je niets extra’s om ze hier te kopen. En de kaarten leveren jou een mooi voordeel op als je er goed gebruik van maakt. Ik zet alleen producten op mijn site waar ik achter sta.

Lees ook

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Ingrid
    19 april 2022 at 00:00

    Als je de Vienna pas kiest voor 3 dagen moet je dan alle attracties die je wilt bezoeken vooraf reserveren, of kun je je bij de attractie aan een speciaal loket melden of bij skip the line.

    • Reply
      Maaike
      17 mei 2022 at 14:01

      Dag Ingrid,

      Excuses voor het late antwoord. Ik moest het ook even voor je uitzoeken.
      Op het moment dat je de Pass ophaalt kun je met de medewerkers de juiste tijdsloten uitkiezen.

      Veel plezier in Wenen,
      Maaike

Leave a Reply