Weense Staatsopera

weense staatsopera

Denk je aan Wenen dan denk je waarschijnlijk onder andere aan klassieke muziek en opera. Als je hiervan houdt mag een bezoek aan de Weense Staatsopera natuurlijk niet ontbreken tijdens je trip. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan de toonaangevende opera in de Oostenrijkse hoofdstad.

Over de Weense Staatsopera

De Weense staatsopera opende zijn deuren in 1869. Keizer Franz Joseph en zijn vrouw Sisi – keizer Elisabeth – waren daarbij aanwezig. Het gebouw draagt de bijnaam ‘het eerste huis van de ring’. Aangezien dit het eerste grote pand was dat aan de beroemde Ringstrasse gebouwd werd. Sindsdien heeft het al een behoorlijke geschiedenis achter de rug.

Zo beleefde de opera in Wenen hoogtijdagen onder leiding van Gustav Mahler en een dieptepunt in de Tweede Wereldoorlog toen een bom op het gebouw viel. Een groot deel van het pand werd hierbij verwoest.

Inmiddels is de staatsopera weer in zijn volle glorie hersteld en worden er jaarlijks zo’n 350 voorstellingen gegeven.

staatsopera wenen

Voorstelling bijwonen opera in Wenen

Als je een voorstelling bij wilt wonen in de Staatopera in Wenen, dan kun je op hun website een agenda vinden en tickets kopen. De prijzen van de tickets voor de voorstellingen lopen heel erg uiteen van zo’n €12 tot wel €200.

Goedkope tickets

Vind je het niet erg om te staan en wil je voor slechts een paar euro een opera wonen? Overweeg dan om een staanplaats te kopen. Goedkoper kun je geen plekken krijgen. Bovendien kun je zo soms nog een voorstelling bijwonen die volgens de website uitverkocht is. Overigens heb je bij een staanplaats wel een ondersteuning waar je tegenaan kunt leunen.

Zie hier hoe je goedkope tickets kunt bemachtigen:

1. Registreer je gratis voor een ‘Bundestheater card‘. Hiermee kun je van tevoren een ticket online bestellen. Maar wel maar 1 per persoon. Als je met meerdere personen gaat, moet je dus voor iedereen zo’n kaart registreren. Vervolgens kun je via hen site naar een site waar je goedkope tickets kunt aanschaffen van €3 of €4. De bovenste plekken zijn zijn de staanplaatsen:

2. Tachtig minuten voor aanvang van iedere show gaat het loket voor mensen die een staplaats willen open. Tickets zijn hier €10. Let op: ook hier geldt dat je maar 1 ticket per persoon kunt kopen. Je moet dus met het hele gezelschap met wie je die avond naar een voorstelling wilt in de rij staan. En hou er ook rekening mee dat je behoorlijk lang in de rij moet staan. Soms kun je 30 minuten van tevoren nog gewoon tickets krijgen. Andere keren

Tips staanplaatsen

 • Als het mogelijk is zorg er dan voor dat je een staanplaats op de parterre krijgt.
 • Als je het staan niet zo lang volhoudt dan kun je er ook voor kiezen voordat het is afgelopen te vertrekken. Dat doen vrij veel mensen die via deze goedkope tickets naar binnen komen. Soms lijkt het dan ook erg druk, maar al vrij snel wordt het rustiger.
 • Door middel van het ophangen van een sjaal kun je een plek reserveren. Dit kun je zelf doen, maar er zullen ook plekken zijn die al gereserveerd zijn. Respecteer dit.

Rondleiding door de Weense Staatsopera

Beleef dit prachtige pand en zijn verhalen tijdens een rondleiding door Wenen, inclusief een kijkje in het operahuis. Je hoort alles over de geschiedenis van dit indrukwekkende gebouw. En tijdens deze rondleiding word je naar foyer, het beroemde traphuis, verschillende vertrekken – zoals de marmeren hal – en het prachtige auditorium geleid. Met als klap op de vuurpijl een kijkje op het podium.

Tip! Koop nu je tickets voor deze uitgebreide rondleiding online.

Hoe kom je er?

Metro: U1, U2, U4, stap uit bij de halte Karlsplatz.
Trams: 1, 2, D, 62, 71, stap uit bij de halte Opernring.
Bus: 59A
Adres: Opernring 2

Lees ook

Heb je vragen over de Weense Staatsopera? Stel ze hieronder. Ik probeer je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

10 Comments

 • Reply
  Roosmarie
  26 maart 2023 at 16:58

  Beste Maaike,
  Wij willen een vienna kaart kopen, kun je dan ook al de rondleiding met deze kaart vantevoren reserveren? ik zie nl. dat al veel vol zit. Wij komen het paasweekend.

  Groet
  Roosmarie

  • Reply
   Maaike
   29 maart 2023 at 19:01

   Dag Roosmarie,

   Ik heb het voor je nagevraagd en kreeg de volgende reactie:

   “Er is altijd beschikbaarheid voor mensen met de Vienna kaart. Hij wordt alleen verkocht als er beschikbaarheid is. Dit wordt allemaal ter plekke geregeld en er is genoeg capaciteit om dat op te vangen.”

   Kortom: maak je geen zorgen met de Vienna City Card hoef je niet nu al te reserveren en kom je straks gewoon naar binnen.

   Heel veel plezier in Wenen,
   Maaike

 • Reply
  marie-anne
  16 maart 2023 at 10:44

  wat is de dresscode voor de Weense staatsopera

  • Reply
   Maaike
   17 maart 2023 at 12:12

   Dag Marie-anne,

   Er is geen speciale dresscode voor de Weense staatsopera. Dit is wat de staatsopera er zelf over zegt op hun website:

   Since you are sometimes in very close contact with other visitors at our performances, we ask for your understanding that people in incomplete clothing, such as no shoes or flip-flops, undershirts as tops, extremely wide holey jeans or shorts for men, may be denied admission by our audience or revision service despite having a valid ticket. Headgear is also not permitted if it obstructs the view of the audience seated behind you.

   Dus je kunt aantrekken waar je je zelf prettig bij voelt. Ik zou mezelf aankleden alsof ik uit eten ga in een beetje chique restaurant.

   Veel plezier in Wenen,
   Maaike

 • Reply
  Ingrid van Malsen
  12 maart 2023 at 15:40

  Hai Maaike, 15 april komen wij voor een paar dagen naar Wenen. We zouden graag een rondleiding door de Weense Staatsopera willen. Ik kan echter niet aan tickets hiervoor komen. Out of season is de reden.
  Weet jij of deze rondleiding straks weer gaat starten?

  grts Ingrid

  • Reply
   Maaike
   17 maart 2023 at 12:16

   Dag Ingrid,

   Wat leuk dat jullie naar Wenen gaan! Via deze website zou je aan tickets kunnen komen voor de rondleiding.

   Veel plezier,
   Maaike

 • Reply
  monique
  13 maart 2022 at 18:10

  Hoi Maaike, weet jij of je de Bundestehaeatercard ook via de mail aan kan vragen. Wij hebben hier geen fax meer en ik kan alleen post of fax nemmer vinden

  • Reply
   Maaike
   5 april 2022 at 07:50

   Dag Monique,

   Ik heb een mail voor je naar de klantenservice gestuurd met jouw vragen. Ik kreeg alleen een korte reactie met dat je alle informtie op deze website kunt vinden. Hopelijk kun je daarmee uit de voeten.

   Groet,
   Maaike

 • Reply
  Frans & Anna Depuydt-Goyens
  27 juni 2021 at 14:44

  Op woensdag 3 november 2021 hebben we de mogelijkheid in de staatsopera een voorstelling bij te wonen, maar liefst kennen we eerst het programma van die avond en liefst ook de hoofdrolspelers vandien. Is dit reeds bekend of moeten we later een nieuwe poging wagen ?
  Met dank en oprechte groeten,
  Frans & Annemie DEPUYDT

  • Reply
   Maaike
   10 september 2021 at 12:41

   Beste Frans & Annemie,

   Wat leuk dat julie naar Wenen gaan en de Weense staatsopera wilen bezoeken. Ik heb het programma voor jullie bekeken, maar op 3 november is er helaas geen voorstelling wegens repetities. Je kunt het programma hier bekijken.

   Veel plezier gewenst in Wenen!
   Maaike

Leave a Reply