Weense Staatsopera

weense staatsopera

Denk je aan Wenen dan denk je onder andere aan klassieke muziek en opera. Als je hiervan houdt mag een bezoek aan de Weense Staatsopera natuurlijk niet ontbreken tijdens je trip. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan deze toonaangevende opera.

Over de Weense Staatsopera

De Weense staatsopera opende zijn deuren in 1869. Keizer Franz Joseph en zijn vrouw Sisi – keizer Elisabeth – waren daarbij aanwezig. Het gebouw draagt de bijnaam ‘het eerste huis van de ring’. Aangezien dit het eerste grote pand was dat aan de beroemde Ringstrasse gebouwd werd. Sindsdien heeft het al een behoorlijke geschiedenis achter de rug.

Zo beleefde de opera in Wenen hoogtijdagen onder leiding van Gustav Mahler en een dieptepunt in de Tweede Wereldoorlog toen een bom op het gebouw viel. Een groot deel van het pand werd hierbij verwoest.

Inmiddels is de staatsopera weer in zijn volle glorie hersteld en worden er jaarlijks zo’n 350 voorstellingen gegeven.

staatsopera wenen

Voorstelling bijwonen opera in Wenen

Als je een voorstelling bij wilt wonen in de Staatopera in Wenen, dan kun je op hun website een agenda vinden en tickets kopen. De prijzen van de tickets voor de voorstellingen lopen heel erg uiteen van zo’n €12 tot wel €200.

Goedkope tickets

Vind je het niet erg om te staan en wil je voor slechts een paar euro een opera wonen? Overweeg dan om een staanplaats te kopen. Goedkoper kun je geen plekken krijgen. Bovendien kun je zo soms nog een voorstelling bijwonen die volgens de website uitverkocht is. Overigens heb je bij een staanplaats wel een ondersteuning waar je tegenaan kunt leunen.

Zie hier hoe je goedkope tickets kunt bemachtigen:

1. Registreer je gratis voor een ‘Bundestheater card‘. Hiermee kun je van tevoren een ticket online bestellen. Maar wel maar 1 per persoon. Als je met meerdere personen gaat, moet je dus voor iedereen zo’n kaart registreren. Vervolgens kun je via hen site naar een site waar je goedkope tickets kunt aanschaffen van €3 of €4. De bovenste plekken zijn zijn de staanplaatsen:

2. Tachtig minuten voor aanvang van iedere show gaat het loket voor mensen die een staplaats willen open. Tickets zijn hier €10. Let op: ook hier geldt dat je maar 1 ticket per persoon kunt kopen. Je moet dus met het hele gezelschap met wie je die avond naar een voorstelling wilt in de rij staan. En hou er ook rekening mee dat je behoorlijk lang in de rij moet staan. Soms kun je 30 minuten van tevoren nog gewoon tickets krijgen. Andere keren

Tips staanplaatsen

  • Als het mogelijk is zorg er dan voor dat je een staanplaats op de parterre krijgt.
  • Als je het staan niet zo lang volhoudt dan kun je er ook voor kiezen voordat het is afgelopen te vertrekken. Dat doen vrij veel mensen die via deze goedkope tickets naar binnen komen. Soms lijkt het dan ook erg druk, maar al vrij snel wordt het rustiger.
  • Door middel van het ophangen van een sjaal kun je een plek reserveren. Dit kun je zelf doen, maar er zullen ook plekken zijn die al gereserveerd zijn. Respecteer dit.

Rondleiding door de Weense Staatsopera

Beleef dit prachtige pand en zijn verhalen tijdens een rondleiding door het operahuis. Je komt op plekken waar je anders niet komt en hoort alles over de geschiedenis van dit indrukwekkende gebouw. Tijdens deze 40 minuten durende rondleiding word je naar foyer, het beroemde traphuis, verschillende vertrekken – zoals de marmeren hal – en het prachtige auditorium geleid. Kijk voor meer informatie hier op de site van de Staatsopera.

Je kunt ook een rondleiding van 2,5 uur maken waarbij de Staatsopera gecombineerd wordt met een rondleiding door de stad. Bekijk alle informatie voor deze uitgebreide rondleiding:

Hoe kom je er?

Metro: U1, U2, U4, stap uit bij de halte Karlsplatz.
Trams: 1, 2, D, 62, 71, stap uit bij de halte Opernring.
Bus: 59A
Adres: Opernring 2

Lees ook

Heb je vragen over de Weense Staatsopera? Stel ze hieronder. Ik probeer je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

No Comments

    Leave a Reply