Hundertwasserhaus in wenen

hundertwasserhaus wenen

Alles over het Hundertwasserhaus, hundertwasservillage & het museum

Als je een bezoek brengt aan Wenen word je overspoeld door prachtige klassieke gebouwen. Maar dat is niet verwonderlijk aangezien de barokke architectuur zijn hoogtijdagen in de Oostenrijkse hoofdstad vierde. Het ene naar het andere keizerlijke complex, museum en theater werd in deze weelderige stijl gebouwd. En toen was daar ineens aan het eind van de 20e eeuw…het Hundertwasserhaus. Een kleurenbom waar je niet onopgemerkt aan voorbij loopt.

Lees alles over dit bijzondere gebouw, de architect en het Hundertwasser museum.

Friedensreich Hundertwasser

De architect van dit bijzonder kleurrijke complex is Friedensreich Hundertwasser. Hij was van origine een schilder en kan beschouwd worden als een echte rebel binnen de architectuur. Hundertwasser wilde breken met alle bestaande tradities en hij had maling aan rechte lijnen en conventies. En hij hield er ook nog eens een bijzondere filisofie op na: volgens hem had iedereen recht een op een klein stukje paradijs op aarde.

Over het Hundertwasserhaus

In de jaren 80 van de vorig eeuw ontwierp Friedensreich Hundertwasser zijn eerste gebouw, het Hundertwasserhaus in Wenen. In 1983 werd begonnen met de bouw van dit pand en in 1985 openden de deuren van het Weense architectuuricoon.

Maar wat is er nou zo bijzonder aan het gebouw? De vloeren zijn ongelijk, de ramen hebben stuk voor stuk verschillende vormen en natuurlijk zorgen ook de opvallende kleuren voor dat het gebouw er niet een is zoals alle allen. Bovendien vind je overal in het gebouw planten. Deze noemde Hundertwasser gekscherend ‘gratis inwoners’.

Het complex is op dit moment in handen van de Oostenrijkse overheid en de woningen in het pand zijn sociale huurwoningen.

Tip: Bekijk de gratis film in het koffiehuis Kunst und Café op de begane grond. In deze film geeft de architect je een persoonlijke rondleiding door dit bijzondere pand.

Hoe kom je bij het huis?

Met de metro: Er is geen metrohalte dichtbij het huis. Maar als je lijn U3 neemt kunt je relatief dichtbij uitstappen bij de haltes Wien Mitte-Landstraße of Rochusgasse. Ook de U4 stopt bij de Mitte-Landstraße.

Met de tram: Neem tramlijn 1 naar de halte Hetzgasse. Hiermee stop je min of meer voor het Hundertwasserhaus.

Adres: Kegelgasse 34-38 / Löwengasse 41-43

Hundertwasser village

Tegenover dit kleurrijke ‘huis’ ligt het Hundertwasser village, oftewel het Hundertwasser dorp. De architect ontwierp dit pand, omdat het Hundertwasserhaus heel veel bekijks trok maar de bezoekers niet naar binnen konden omdat het een wooncomplex is. Dit ‘dorp’, dat gebouwd werd in een voormalig autobandenfabriek, is een soort winkelcentrum met winkeltjes en een barretjes en is dus voor iedereen vrij toegankelijk.

“Op het dak ontspruit een bos tot grote vreugde van de buren (…) en binnen bestaat er zoiets als een romantische, smalle, oosterse bazaar waar je een tijdje wilt blijven hangen.”

Friedensreich Hundertwasser – over Hundertwasser village

Hierbinnen kun je Hundertwassers stijl echt ervaren. Met een dorpsplein en op het dak een echt bos, met zo’n 30 bomen van 15 meter hoog. Als je het Hundertwasserhaus van buiten wilt bewonderen, maak dan ook een stop bij het Hundertwasservillage om binnen te kijken.

Hundertwasser museum

Op een paar minuten wandelen van het beroemde huis ligt het Hundertwasser museum. Of eigenlijk heet het ‘Kunst Haus Wien’. En zoals zich laat raden is ook dit gebouw een ontwerp van de man zelf. En ook hier vind je dus nauwelijks rechte lijnen. Het ontwerp lijkt wat op het Hundertwasserhuis, alleen dit keer zijn het geen felle kleuren, maar domineert zwart wit.

In het museum vind je de meest uitgebreide permanente tentoonstelling van de werken van de Oostenrijkse kunstenaar en visionair Friedensreich Hundertwasser. Het was bovendien het eerste ecologische museum ter wereld.

Daarnaast zijn er ook altijd internationale tijdens tentoonstellingen. Hierbij ligt de focus op fotografie. Bekijk voor een overzicht van de huidige tentoonstelling de website van Kunst Haus Wien.

Openingstijden museum

Het museum is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Alle dagen van het jaar, dus ook tijdens feestdagen.

Museum Hundertwasser & huidige expositie€12
Museum Hundertwasser€11Koop nu >>
Huidige expositie€9
Familie ticket (2 volwassenen + max. 4 kinderen tot 19 jaar)€22
Studenten (tot 26 jaar) & senioren€5
10 tot 19-jarigen€5
Kinderen tot 10 jaarGratis
Met Wenen PasGratisInfo & kopen >>

Prijzen Hundertwasser Museum

Bekijk hieronder een overzicht met alle prijzen voor het Hundertwasser Museum

Tip: Koop nu je tickets voor het Hundertwasser Museum online zodat je niet in de rij hoeft te staan.

Hoe kom je er?

Met de metro: Neem lijn U3 of U4 naar Wien-Mitte or Schwedenplatz. Vanaf hier is het nog zo’n 10 minuten wandelen. Of neem de lijnen U1 of U2 naar Praterstern. Ook hier moet je nog zo’n minuten wandelen.

Met de tram: Neem lijn 1 of lijn O naar Radetzkyplatz. Vanaf hier ben je in 2 minuten bij het museum.

Lees ook

Heb je vragen of wil je je ervaring delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Ik doe mijn best zo snel mogelijk te reageren.

2 Comments

 • Reply
  Antoinette
  4 april 2022 at 10:46

  een tijdje geleden heb ik prachtige bekers gekocht in de shop, maar helaas…. een is kapot gevallen, is er ook een webshop dat ik ze kan bestellen? ik hoor het graag

  • Reply
   Maaike
   5 april 2022 at 07:13

   Dag Antoinette,

   Wat vervelend voor je! Dit is de webshop van het Hundertwassermuseum, oftewel het Kunsthaus. Hopelijk kun je een nieuwe bestellen.

   Groet,
   Maaike

Leave a Reply