Hundertwasserhaus in wenen

hundertwasserhaus wenen

Alles over het Hundertwasserhaus, hundertwasservillage & het museum

In Wenen word je overspoeld met prachtige klassieke gebouwen. De barokke architectuur vierde hoogtijdagen in deze stad. Het ene naar het andere keizerlijke complex, museum of theater is opgetrokken in deze weelderige stijl. En toen was daar ineens…het Hundertwasserhaus. Een kleurrijk en totaal uit de ban springend woningcomplex.

Lees op deze pagina alles over dit bijzondere gebouw, de architect en het Hundertwasser museum.

Friedensreich Hundertwasser

De architect van dit bijzonder kleurrijke complex is Friedensreich Hundertwasser. Hij was van origine een schilder en was een echte rebel in de architectuur. Hij wilde breken met alle bestaande tradities en had maling aan rechte lijnen en conventies. Volgens zijn filosofie had iedereen recht een op een klein stukje paradijs op aarde.

Over het Hundertwasserhaus

In de jaren 80 van de vorig eeuw ontwierp de kunstenaar zijn eerste gebouw: het Hundertwasserhaus in Wenen. In 1983 werd begonnen met de bouw van dit pand en in 1985 openden de deuren van dit inmiddels Weense architectuuricoon.

Bijzonder aan het gebouw is dat de vloeren ongelijk zijn, de ramen verschillende vormen hebben en natuurlijk de opvallende kleuren – die in de loop van de tijd helaas al enigszins vervaagd zijn – .En bovendien tref je overal in het pand planten, die Hundertwasser gekscherend ‘gratis inwoners’ noemde.

Het complex is in handen van de Oostenrijkse overheid en de woningen zijn sociale huurwoningen.

Tip: Bekijk de gratis film in het koffiehuis Kunst und Café op de begane grond. In deze film geeft de architect je een persoonlijke rondleiding door dit bijzondere pand.

Hoe kom je bij het huis?

Met de metro: Er is geen metrohalte dichtbij het huis. Maar als je lijn U3 neemt kunt je relatief dichtbij uitstappen bij de haltes Wien Mitte-Landstraße of Rochusgasse. Ook de U4 stopt bij de Mitte-Landstraße.

Met de tram: Neem tramlijn 1 naar de halte Hetzgasse. Hiermee stop je min of meer voor het Hundertwasserhaus.

Adres: Kegelgasse 34-38 / Löwengasse 41-43

Hundertwasser village

Tegenover dit kleurrijke huis ligt het Hundertwasser village, oftewel het Hundertwasser dorp. De architect ontwierp dit pand, omdat het Hundertwasserhaus heel veel bekijks trok maar de bezoekers niet naar binnen konden. Tenslotte wonen er mensen. Dit ‘dorp’, dat gebouwd werd in een voormalig autobandenfabriek, is een soort winkelcentrum met winkeltjes en een barretjes.

“Op het dak ontspruit een bos tot grote vreugde van de buren (…) en binnen bestaat er zoiets als een romantische, smalle, oosterse bazaar waar je een tijdje wilt blijven hangen.”

Friedensreich Hundertwasser – over Hundertwasser village

Hierbinnen kun je Hundertwassers stijl echt ervaren. Met een dorpsplein en op het dak een echt bos, met zo’n 30 bomen van 15 meter hoog.

Hundertwasser museum

Op een paar minuten wandelen van het beroemde huis ligt het Hundertwasser museum. Of eigenlijk heet het ‘Kunst Haus Wien’. En zoals zich laat raden is ook dit gebouw een ontwerp van de man zelf. En ook hier vind je dus nauwelijks rechte lijnen. Het ontwerp lijkt wat op het Hundertwasserhuis, alleen dit keer zijn het geen felle kleuren, maar domineert zwart wit.

In het museum vind je de meest uitgebreide permanente tentoonstelling van de werken van de Oostenrijkse kunstenaar en visionair Friedensreich Hundertwasser. Het was bovendien het eerste ecologische museum ter wereld.

Daarnaast zijn er ook altijd internationale tijdens tentoonstellingen. Hierbij ligt de focus op fotografie. Bekijk voor een overzicht van de huidige tentoonstelling de website van Kunst Haus Wien.

Openingstijden museum

Het museum is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Alle dagen van het jaar, dus ook tijdens feestdagen.

Prijzen Hundertwasser Museum

Bekijk hieronder een overzicht met alle prijzen voor het Hundertwasser Museum

Museum Hundertwasser & huidige expositie€12
Museum Hundertwasser €11Koop nu >>
Huidige expositie€9
Familie ticket (2 volwassenen + max. 4 kinderen tot 19 jaar)€22
Studenten (tot 26 jaar) & senioren€5
10 tot 19-jarigen€5
Kinderen tot 10 jaarGratis
Met Wenen PasGratisInfo & kopen >>

Koop je tickets direct online zodat je niet in de rij hoeft voor het Kunst Haus Wien:

Hoe kom je er?

Met de metro: Neem de lijnen U3 of U4 naar Wien-Mitte or Schwedenplatz. Vanaf hier is het nog zo’n 10 minuten wandelen. Of neem de lijnen U1 of U2 naar Praterstern. Ook hier moet je nog zo’n minuten wandelen.

Met de tram: Neem lijn 1 of lijn O naar Radetzkyplatz. Vanaf hier ben je in 2 minuten bij het museum.

Lees ook

Heb je vragen of wil je je ervaring delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Ik doe mijn best zo snel mogelijk te reageren.

No Comments

    Leave a Reply