De metro in wenen

metro wenen

Alles wat je moet weten over reizen met de Weense metro

Net als in vele grote Europese steden is er ook een metro in Wenen. In Oostenrijk wordt deze de U-Bahn genoemd. Met een totale lengte van 87 kilometer en 109 haltes, is de ondergrondse een ideaal vervoermiddel om je snel mee door de stad te verplaatsen.

Metrolijnen Wenen

Er zijn 5 metrolijnen in de Oostenrijkse hoofdstad. Waarbij de eerste drie het belangrijkste zijn voor toeristen. Bekijk hier de belangrijkste kenmerken en stops van de verschillende lijnen:

Rode lijn – U1
Deze metro verbindt het Noorden met het Zuiden van de stad. Belangrijke stops voor toeristen zijn: Stephansplatz, waar de Stephansdom zich bevindt. Karlsplatz, waar je de Karlskirche kunt bezoeken. Prater. En het Centraal Station waar de trein van en naar het vliegveld gaat.

Paarse lijn – U2
De paarse lijn rijdt van het centrum naar de stad richting het westen. En maakt ondertussen een aantal belangrijke stops bij: Karsplatz, het museumkwartier, het gemeentehuis & prater.

Oranje lijn – U3
Deze metrolijn loopt van het Noordwesten van de stad naar het Zuidoosten. En onderweg rijdt hij langs belangrijke stations als: Stephansplatz, Landstrabe (waar het Stadtpark is) en het Hofburg paleis.

Groene lijn – U4
De groene lijn loopt van het westen naar het noorden van Wenen en kruist daarbij ook het stadscentrum. Belangrijke stops zijn Karlsplatz en Stadtpark.

Bruine lijn – U6
Van deze lijn zul je als toerist waarschijnlijk het minst gebruik maken. Aangezien deze lijn niet door het centrum van Wenen loopt. Er liggen dan ook geen toeristische attracties op de route van de bruine lijn.

Metrokaart Wenen

Bekijk hieronder de metrokaart van Wenen. Klik op de afbeelding om een vergroting te zien.

metrokaart wenen

Tip: zorg dat als je in de Oostenrijkse hoofdstad bent je op een van de vele metrostations een plattegrond in je handen krijgt. Zo zie je eenvoudig hoe je van de ene plek naar de andere reist.

Tijden metro in Wenen

De metro’s in de Oostenrijkse hoofdstad hebben veel verschillende tijdschema’s. Hieronder staan de belangrijkste tijden op een rij.

LijnTijden ma t/m vrijTijden weekend
Rode lijn – U104.57 - 00.1324 uur per dag
Paarse lijn – U205.01 - 23.5624 uur per dag
Oranje lijn – U304.54 - 00.2124 uur per dag
Groene lijn – U404.52 - 00.1024 uur per dag
Bruine lijn – U605.08 - 00.0824 uur per dag

Wil je de volledige tijdsschema’s bekijken, neem dan een kijkje op de site van de vervoer Wiener linien.

Tickets kopen

Je kunt op verschillende plekken in de stad, maar ook online tickets kopen voor het openbaar vervoer. En dus ook voor de metro.

Bekijk het overzicht met de verschillende soorten tickets:

Singel ticket – Dit is ticket voor een enkele rit.
24/48/72 uur ticket – Met dit ticket kun je voor het aantal uren dat je wenst onbeperkt vrij reizen.
Vienna Card – Met deze kaart kun je gratis met het Openbaar Vervoer reizen en krijg je korting op allerlei bezienswaardigheden. Bekijk meer info & koop nu >>
Weekpas – De naam van de pas zegt het eigenlijk al. Met deze kaart kun je een week lang vrij met het openbaar vervoer reizen. Deze kaart mag je overdragen aan een iemand anders en geldt dus niet voor 1 persoon. Nadeel is echter wel dat je niet zelf kunt bepalen wanneer de week ingaat. De kaart loopt van maandag 00.00 uur tot maandag 09.00 uur.
8 daagse klimaatkaart – Deze kaart is geldig voor 8 dagen die je zelf kiest. Je kunt het ticket ook gebruiken voor meerdere personen die samen reizen. Dan gebruik je dus één strip voor elke persoon in de groep.

Lees HIER meer over hoe je je tickets kunt afstempelen, op welke manieren je ze online kunt kopen en bekijk ook een volledig overzicht met alle prijzen.

Gratis & met korting reizen

Kinderen die jonger zijn dan 6 jaar mogen in Wenen gratis met het Openbaar Vervoer reizen. Dat geldt niet alleen voor kinderen die uit Oostenrijk komen, maar dus ook voor Nederlandse kinderen. Zorg er wel voor dat je een identiteitskaart bij je heb zodat je aan kunt tonen wat de leeftijd van je kind is.

Kinderen die jonger zijn dan 15 jaar reizen gratis op zondagen, tijdens feestdagen en tijdens nationale schoolvakanties.

Senioren ouder dan 64 jaar mogen met korting reizen. Zij kunnen seniorentickets kopen.

Veelgestelde vragen

Welke tickets kan ik kopen voor de metro in Wenen?

Er zijn veel verschillende soort tickets te koop, zoals tickets voor een enkele reis maar ook dagtickets. Bekijk het volledige overzicht van alle tickets hier.

Van hoe laat tot hoe laat rijden de metro’s in Wenen?

Dat verschilt per lijn en dag. Maar grofweg kun je zeggen: doordeweeks van 05.00 – 00.00 uur. En in het weekend 24 uur per dag. Bekijk het complete tijdsschema hier.

Heb je andere vragen? Laat dan een reactie hieronder achter. Ik doe mijn best deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Lees ook

No Comments

    Leave a Reply