Museum Belvedere in Wenen

slot belvedere

Als je naar Wenen gaat, is een bezoekje aan museum Belvedere eigenlijk een must. Niet alleen staat het complex op de Unesco Werelderfgoedlijst, maar er zijn hier ook niet één, maar twee paleizen met een kunstcollectie. Namelijk het lower Belvedere en het upper Belvedere. En oh ja, dan is er ook nog Belvedere 21.

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan slot Belvedere. De informatie is ingedeeld per locatie:

Belvedere Wenen geopend ondanks Corona? Het Belvedere is ondanks de huidige situatie geopend voor publiek. Vanwege corona zijn er wel extra maatregelen in acht genomen om je bezoek aan het museum zo veilig mogelijk te laten verlopen: koop je tickets online, houd afstand (en voorkom dan ook groepsvorming bij een kunstwerk), maak gebruik van de garderobe. Ook word je vriendelijk verzocht om tijdens je bezoek een mondkapje te dragen.

Over museum Belvedere

Het volledige complex waarop de twee paleizen hun tuin en het moderne Belvedere 21 liggen, is volgens hun website ‘een van de meest verbluffende barokke architecturale ensembles ter wereld’. En indrukwekkend is het zeker. De paleizen werden in de 18e eeuw in opdracht van Prins Eugene van Savoy gebouwd. Na zijn dood was het keizerin Maria Theresa die er de keizerlijke kunstcollectie tentoonstelde. Daarmee toverde zij het om tot één van de eerste openbare musea ter wereld.

Upper Belvedere

Een belangrijk onderdeel van het Weenseslot Belvedere is Upper Belvedere. Wat ooit begon als een van de eerste openbare musea ter wereld met keizerlijke kunst, is uitgegroeid tot een toonaangevend museum met kunst van over de hele wereld. Er hangt dus niet alleen werk van Klimt – waaronder het schilderij ‘de Kus’-, Schiele en Funke, maar ook van Monet en Van Gogh. Dit is het meest bezochte museum van Wenen.

De vaste exposities zijn:

  • De geschiedenis van Belvedere
  • Middeleeuwse meesterwerken
  • Klimt en Wenen van rond 1900 (dit is de meest populaire expositie met ruim 20 schilderijen van de Oostenrijkse schilder)
  • Barok, Neoclassicisme en de Romantiek
  • Biedermeier, realisme, impressionisme en het interbellum.

Openingstijden Upper Belvedere
Bekijk hier de openingstijden van Upper Belvedere, onderdeel van slot Belvedere:

Dagelijks09.00 - 18.00 uur
Vrijdag09.00 - 21.00 uur

Tijdslot
Je kunt het Upper Belvedere alleen bezoeken met een ticket voor een specifiek tijdslot. Dit tijdslot staat op je ticket en is er voor bedoeld om de doorstroom van het museum te bevorderen en lange wachtrijen te voorkomen. De overige twee musea hebben geen tijdslot. Het is overigens het drukst in het Upper Belvedere tussen 11.00 en 14.00 uur, probeer dus op een ander tijdstip naar dit museum te gaan

Ticketprijzen Upper Belvedere
Bekijk hier hoeveel je betaalt voor een bezoek aan het Upper Belvedere. Als je de Klimt expositie wilt bekijken moet je echter een andere tickets kopen. Bekijk beide prijzen in de tabel hieronder:

Soort ticketUpper belvedereKlimt expositie 
Standaard€16€24Koop tickets nu online >>
65+€13,50€21
Studenten onder 26 jaar€13,50€21
Iedereen jonger dan 19 jaarGratisGratis
Met een Vienna City Card€14,50€19,50
Bezoekers met een handicap kaart€3€4

Koop nu tickets voor Upper Belvedere & wees goedkoper uit!

Heb jij een standaard ticket nodig? Koop dan nu alvast je tickets hier. Je bent goedkoper uit dan aan de deur: betaal geen €16, maar slechts €13. Of koop een voordelig combiticket voor het Lower, Upper Belvedere & Belvedere 21 voor maar €25.

>> Koop nu je tickets

Hoe kom je er?
Tram D: uitstappen bij station Schloss Belvedere
Tram 18, O, Bus 69A: Uitstappen bij halte Quartier Belvedere
Underground U1: Uitstappen bij Südtiroler Platz / Hauptbahnhof. Vanaf hier is het nog zo’n 15 minuten wandelen.
Het adres is Prinz Eugen-Straße 27.

Lower Belvedere

lower belvedere

In het lower Belvedere museum kun je de oude woonvertrekken van prins Eugene van Savoy bewonderen. De ‘groteskenzaal’, de indrukwekkende marmerzaal, maar ook zijn eet- en slaapkamer zijn hier te zien. Ook vind je hier een expositie van barokke en middeleeuwse kunst. Daarnaast maakt de prachtige oranjerie deel uit van het Lower Belvedere.

Openingstijden Lower Belvedere
Het Lower Belvedere is gesloten tot medio februari 2020.

Prijzen Lower Belvedere
Het Lower Belvedere heeft dezelfde toegangsprijs als het Upper Belvedere. Voor de zekerheid hierbij nog eens de tabel met de entreeprijzen:

Soort ticketLower belvedere 
Standaard€16Koop nu voor €16, slechts €13 >>
65+€13,50
Studenten onder 26 jaar€13,50
Iedereen jonger dan 19 jaarGratis
Met een Vienna City Card€14,50Koop Vienna City Card >>
Bezoekers met een handicap kaart€3

Koop nu tickets voor Lower Belvedere & je bent goedkoper uit!

Heb jij een standaard ticket nodig? Koop dan nu alvast je tickets hier. Je bent goedkoper uit dan aan de deur: betaal nu in plaats van €16, slechts €15. Of koop een voordelig combiticket voor het Lower, Upper Belvedere & Belvedere 21 voor maar €25.

>> Koop nu je tickets

Hoe kom je er?
Tram 71: stap uit bij station Am Heumarkt
Tram D: stap uit bij station Gußhaustraße
Het adres is Rennweg 6.

Belvedere 21

Zoals gezegd is Belvedere 21 de plek voor hedendaagse Oostenrijkse en internationale kunst, film en muziek. Het gebouw waarin Belvedere 21 huist is een architectonisch icoon van het naoorlogse modernisme.

Openingstijden
Bekijk hieronder de openingstijden van Belvedere 21:

Dinsdag, woensdag, zaterdag & zondag11.00 - 18.00 uur
Donderdag & vrijdag11.00 - 21.00 uur
MaandagGesloten (wel open tijdens nationale feestdagen)

Toegangsprijzen Belvedere 21
Bekijk de toegangsprijzen van Belvedere 21 in de tabel hieronder:

Soort ticketBelvedere 21 
Standaard€9Koop nu >>
65+€7
Studenten onder 26 jaar€7
Iedereen jonger dan 19 jaarGratis
Met een Vienna City Card€6Koop nu je Vienna City Card >>
Bezoekers met een handicap kaart€2

Hoe kom je er?
Trein & S-Bahn: uitstappen bij Quartier Belvedere.
Tram D, 18, O: uitstappen bij Quartier Belvedere.
Bus 69A: uitstappen bij Quartier Belvedere;
Het adres is Arsenalstraße 1.

De tuinen van Belvedere Wenen

Tussen de upper en het lower Belvedere liggen prachtige barokke tuinen. Deze zijn volgende barokke en Franse stijl ontworpen: ze zijn symmetrisch, hebben water bassins, verschillende lagen en getrimde heggen. Als je naar een van de musea gaat, zorg dan ook zeker dat je een rondje door de tuinen maakt. Overigens kun je de tuinen ook gratis bezichtigen. Ook als je niet naar een van de musea gaat.

Lees ook

Heb je vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter en ik kom zo snel mogelijk bij je terug.

No Comments

    Leave a Reply