Bezienswaardigheden Wenen

De belangrijkste Weense bezienswaardigheden op een rij

Als je op stedentrip naar Wenen gaat valt er genoeg te zien en te beleven. De Oostenrijkse hoofdstad is prachtig en op elke hoek van de straat is er wel iets van het bijzondere erfgoed van deze stad zichtbaar. Hierbij een handig overzicht met de belangrijkste bezienswaardigheden van Wenen.

Slot Belvedere

Slot Belvedere

Dit slot stamt uit het begin van de 18e eeuw. Destijds fungeerde het als zomerverblijf voor Eugenius van Savoye, een beroemde generaal in die tijd. Maar tegenwoordig huist er in het fraaie Slot Belvedere een imponerende kunstcollectie. Waaronder de belangrijkste Oostenrijkse kunstcollectie met werk onder andere Gustav Klimt. Maar ook met internationale werken van bijvoorbeeld Vincent Van Gogh, Claude Monet en Jean Renoir. Je kijkt je ogen uit naar zowel de kunst die hier hangt, als naar het slot zelf.

Openingstijden, tickets, adres & veel meer info: museum Belvedere >>

Spaanse rijschool

Bezienswaardigheden wenen

De Spaanse Rijschool is misschien wel de meest beroemde paardrijschool te wereld. Ooit was dit de plek waar de Weense keizerlijke familie de jeugd van adel leerden paardrijden. Bovendien fokten zij er hun eigen paardenras: de Lippizaners. Inmiddels is de Spaanse rijschool een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Wenen, vanwege de prachtige barokke invloeden en natuurlijk ook om de kunsten van de Lippizaners te bewonderen.

Tijden, hoe je er komt & tickets: de Spaanse Rijschool >>

Slot Schönbrunn

slot schonbrunn

Slot Schönbrunn is het voormalige zomerpaleis van niemand minder dan keizer Franz Jozef en zijn vrouw Elisabeth, die je waarschijnlijk ook wel kent als Sisi. En alsof dat op zichzelf staand niet al tot de verbeelding spreekt, ziet het barokke paleis er ook nog eens zeer indrukwekkend uit. Het is een immens groot paleis en zowel beeldschoon van buiten als van binnen. Geen wonder dat dit een van de meest bezochte plekken in Wenen is. Een echte must-see als je er bent.

Openingstijden, prijzen & andere info: slot Schönbrunn>>

De Weense Staatsopera

Staatsopera wenen

Dit operagebouw is zoals vele gebouwen in de stad beeldschoon en verdient daarmee een plek in het lijstje van ‘belangrijkste bezienswaardigheden Wenen’. Het is het belangrijkste operahuis van Oostenrijk en kan zich eveneens scharen in het rijtje van beste operahuizen ter wereld. Het stond ooit onder leiding van Gustav Mahler, de beroemde componist, en vele andere topcomponisten hebben hier hun kunsten vertoond. Het interieur is prachtig! Dus zorg dat je een rondleiding bijwoont, of liever nog van een voorstelling genieten in dit bijzondere gebouw. Je zult er zeker je ogen uitkijken.

Bekijk alle info die je nodig hebt voor een bezoek: Weense Staatsopera >>

Stephansdom

slot schonbrunn

Als je in Wenen bent kun je niet om de Stephansdom heen. Deze imposante gotische kathedraal stamt uit de 12e eeuw (!). Dit icoon met zijn mozaïeken dak is een van de belangrijkste iconen van de Oostenrijkse hoofdstad. Het is bovendien de laatste rustplaats van keizerin Sisi en het is de plek waar zowel Joseph Haydn als Wolfgang Amadeus Mozart in het huwelijk traden. Kortom, er huist een heleboel historie in deze bijzondere kerk. Als je er bent vergeet dan niet de torens te beklimmen voor een mooi uitzicht op de stad.

Openingstijden, tickets & handige info voor een bezoek: de Stephansdom >>

Het Hofburg Paleis

Hofburg Paleis wenen

Waar slot Schönbrunn het zomerpaleis van keizer Jozef en keizerin Elisabeth was, was het Hofburg Paleis hun winterresidentie. Tot het begin van de twintigste eeuw deed het paleis dienst als het politieke centrum van de monarchie. Maar nu herbergt het onder meer de kantoren van de regering, de nationale bibliotheek, een museum met de zilvercollectie en voor het bezichtigen van de keizerlijke appartement én het Sisi Museum.

Openingstijden, prijzen & andere info: Hofburg Wenen >>

Het gemeentehuis van Wenen

rathaus wenen

Het neogotische gemeentehuis van Wenen is gelegen aan de bekende boulevard: de Ringstraße. Net als zovele gebouwen op deze pagina is het zowel mooi van buiten als van binnen. En neem hier ook zeker na zonsondergang eens een kijkje, want het pand wordt prachtig verlicht. En als je Brussel weleens bezocht hebt en onder de indruk bent van het gemeentehuis daar, dan ben je dat vast hier ook. De twee gebouwen hebben veel van elkaar weg.

Hundertwasserhaus

Zoals je kunt zien is het Hundertwasserhaus een vreemde eend in de bijt als je kijkt naar dit lijstje met belangrijke bezienswaardigheden in Wenen. Waar alle andere hier genoemde gebouwen een klassieke uitstraling hebben, heeft dit kleurrijke en opvallende gebouw dit allesbehalve. Dit complex werd ontwerpen door de Oostenrijkse architect… Hundertwasser. Zijn visie was om architectuur te bevrijden van alle standaarden. En als je het mij vraagt is hem dat gelukt. Het is een van de architectonische hoogtepunten van de stad en misschien zelfs wel van heel Oostenrijk. Ga dat zien.

Lees meer & bekijk info voor een bezoek aan het museum: Hundertwasserhaus >>

Karlskirche

karlskirche

Is het geen plaatje de Karlskirche? Deze kerk werd ooit gebouw als ode aan de heilige Saint Charles Borromeo, die ervoor gezorgd zou hebben dat de Pest uitgebannen werd. Binnen is het een en al pracht en praal; overal waar je kijkt zie je goud en marmer. Maar het hoogtepunt in deze kerk is toch wel dat je in een lift naar boven kunt stappen die je zeer dichtbij de fraaie fresco’s van de beroemde Oostenrijkse schilder Rottmayer brengen. Zo kun je zijn indrukwekkende schilderingen op de koepel van dichtbij bewonderen. Het is een bijzondere attractie waar je zeker naartoe moet als je in de Oostenrijks hoofdstad bent.

Algemene begraafplaats Wenen

graf beethoven

Ok, het klinkt misschien wat gek om tijdens je trip naar de Oostenrijkse hoofdstad een bezoek te brengen aan een begraafplaats. Maar net als Père Lachaise in Parijs, is dit ook een rustplaats voor vele beroemdheden. Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Franz Schubert, Johann Strauss, maar ook Falco en vele andere liggen hier begraven. Wolfgang Amadeus Mozart heeft hier overigens wel een gedenksteen, maar ligt op een andere plek begraven.

Stadtpark

Dit keer geen gebouw om te bezoeken, maar toch een belangrijkste toeristische trekpleister in de stad: het Stadtpark. Dit stadspark van ongeveer 65.000m2 groot. In het park vind je zowel de Theseus tempel als een monument voor de bekende musicus en componist Johann Strauss. Grappig genoeg werd het ontwerp van dit enorme park aangeleverd door een landschapsschilder en vervolgens uitgewerkt door een hovenier. Een geslaagde samenwerking als je het mij vraagt.

Volksgarten met de Theseus Tempel

stadtpark attracties wenen

Deze volkstuin vlakbij het Hofburgpaleis werd aan het begin van de 19e eeuw geopend. In het park vind je een kleurrijke rozentuin met meer dan 3.000 (!) rozenstruiken. Het is de perfecte plek om even op een bankje neer te strijken en je benen wat rust te gunnen. In het park vind je ook de Thesseus tempel, een kopie van het origineel in Athene.

Ankeruhr op de Hoher markt

Bezoek de beroemde Art Nouveau klok op de Hoher markt als de klok moet slaan. Om het hele uur dus. En het liefst om 12 uur. De tijd wordt in deze klok aangegeven door 12 bekende historische figuren. Waaronder de bekende Romeinse keizer Marcus Aurelius, Karel de Grote en Jospeh Haydn.

Kaart met alle bezienswaardigheden Wenen

Bekijk hieronder een kaart met alle bezienswaardigheden. Klik op de druppels om te zien om welke bezienswaardigheden het gaat en hoe je er komt.

Lees ook